Вероятно е алпинистът Боян Петров да е пропаднал в пукнатина в

...
Вероятно е алпинистът Боян Петров да е пропаднал в пукнатина в
Коментари Харесай

Боян Петров може да е пропаднал в пукнатина

Вероятно е алпинистът Боян Петров да е пропаднал в цепнатина в хладилник, който се намира в подножието на върха.

Такава версия изказаха Кирил Петков, който е на мястото на избавителната интервенция и журналистът Петър Атанасовпред Нова тв.

Петков изясни, че през днешния ден времето се е влошило съществено - има мъгла към цялата планина, вали сняг и няма видимост. Това наложило групата от шерпи, които пренощуваха в лагер 3, вместо да нападна върха, да се върне надолу.

По думите на Петков същинската задача по издирването ще бъде на слизане, където са набелязани няколко точки към лагерите 1 и 2. " Ако и там няма следи, нещастието евентуално е станала сред кемп 3 и върха, където има пропасти, покрити със сняг ", разясни Петков и сподели, че се според от резултатите задачата по издирването на Боян може през днешния ден да бъде прекъсната. Мнението на шерпите е, че пукнатините в последната права по изкачването могат да костват човешки живот и по думите на Петков спасителите към този момент търсят единствено тяло. 

Петър Атанасов застъпи същата теза - най-вероятно злощастие се е случило над лагер 3. " Защото той е бил забелязан за финален път от двамата италиански алпинисти на 3 май малко над лагер 3, изкачвайки се постепенно към върха. В този регион има доста дълбоки пукнатини в ледника ", разясни Атанасов и добави, че тези пукнатини доближават десетки метри. 

" Това е камшик за алпинистите. Много постоянно те са покрити с навят сняг. Тук е въпрос на късмет да оцелееш. Едно от изискванията е да имаш сътрудник, другият е да се заклиниш – нещо, което се е случвало на Боян при други задачи. Но тук явно става дума за непреодолимо затруднение ", изясни Атанасов. 

По думите му това че Боян Петров е оставил сателитния си телефон не е нелогично и необяснимо. " Той в никакъв случай не е носил със себе си телефона. Боян постоянно е съобщавал за възможния си триумф, когато е слизал в базовия лагер. Става въпрос за икономисване на килограми ", сподели Атанасов и добави, че стилът на нанагорнище на Петров и " лек, състезателен ". Телефонът тежи 300-400 гр., което е забележителна тежест на тази височина, сподели още той.

По отношение на открития инсулин, той счита, че това са ресурси, които Боян съзнателно е оставил, още веднъж за икономисване на тежест. Животоспасяващите количества инсулин той постоянно носил в себе си под якето, с цел да не замръзне. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР